091 / 3344 777 info@hdmsarist.hr

Dana 22. svibnja 2011. predstavnici Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije Danijela Prugovečki, bacc. med. techn., Danijela Greganić, ms i Igor Pelaić, bacc. med. techn. u Zagrebu su na jezeru Bundek podržali proslavu “Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa”.

Proslava je započela u 10 sati kad su članovi udruge zajedno sa gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem i pročelnikom gradskog ureda za zdravstvo Zvonimirom Šostarom sudjelovali u simboličnoj sadnji drveća.

Druženje je potrajalo cijeli dan uz razmjenu iskustava članova Udruge i predstavnika HDMSARISTA-a. Predsjednica udruge Transplant dodala je kako su medicinske sestre/tehničari i liječnici iz Jedinica intenzivnog liječenja i operacijskih sala zapravo “prva linija”, te da nema njih cijeli proces darivanja organa kao i transplantacijska medicina ne bi imala smisla.

Zahvaljujući plemenitim odlukama darivatelja i članova njihovih obitelji, naporima liječnika i bolničkih koordinatora, te dobroj organiziranosti transplantacijskog programa, Hrvatska je u 2010. godini ušla u prve tri zemlje svijeta po broju transplantacija – čak 386! – te po broju darivatelja organa – skoro 29  darivatelja na milion stanovnika.

Ovi podaci, za sve one koji čekaju na presađivanje organa, bude nadu da će i njima uskoro biti  podaren novi život.

U Hrvatskoj je na snazi zakon o tzv. pretpostavljenom pristanku, po kojem je svaki građanin Hrvatske  potencijalni darivatelj organa ukoliko se za života drugačije ne izjasni i ne uvede u Registar  darivatelja (u 2010.-toj godini 2.270 osoba). U praksi liječnici poštuju želju obitelji, pa je izrazito važno upoznati bližnje s vlastitim stavom o darivanju i presađivanju organa.

Članovi Hrvatske udruge Transplant obilježavanjem Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa slave novi život i izražavaju zahvalnost svima koji su svojom plemenitom odlukom podarili život  drugima.