091 / 3344 777 info@hdmsarist.hr

U Beogradu je od 06. – 09. studenog 2014. studenog održan 5. Kongres transfuziologa Srbije s međunarodnim učešćem.

Po prvi puta su i medicinske sestre i tehničari imali svoj dan na kongresu, gdje su prezentirali svoje radove.

Učesnici kongresa su imali priliku upoznati se s najnovijim postignućima i temama iz transfuzijske službe, što će nam svakako pomoći pri novim izazovima i mogućnostima koje nas očekuju u budućnosti, a svakako je bilo uživanje slušati i izlaganja eminentnih svjetskih stručnjaka.

Teme kongresa su bile: kvaliteta u transfuziji, dobrovoljno davalaštvo krvi, imunohematologija, imunobiologija i transplantacija, hemostaza, krvlju prenosive bolesti, klinička transfuzijska medicina i krvne komponente.

Dopredsjednik HDMSARIST-a Dalibor Ratić, mag. med. techn. sudjelovao je kao  pozvani predavač s temom „Reorganizacija, informatizacija, racionalizacija – slatki limun i kiselo grožđe“.

Kako su na kongresu sudjelovale medicinske sestre i tehničari iz svih susjednih republika, to je bila ujedno i prilika za razmjenu stručnih i organizacijskih iskustava s kolegicama i kolegama iz transfuzijske službe.

Svojim radovima su na kongresu sudjelovali i predstavnici Udruženja anestezista, reanimatora i transfuzista Srbije (ART), te je otvorena i mogućnost međusobne suradnje sa Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST).