091 / 3344 777 info@hdmsarist.hr

U periodu od 22.-23.11.2012. predstavnici Hrvatskog društva anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije u sastavu Adriano Friganović, bacc. med. techn., Igor Pelaić, bacc. med. techn., Katarina Maršić, bacc. med. techn. i Karlo Jurčec-Gnus, bacc. med. techn. posjetili su KBC Osijek.

Razlog posjeta bila je činjenica da do kraja godine KBC Osijek otvara Odjel hitne medicine, te im je bila želja upoznati se sa organizacijskim modelom Centra za hitnu medicinu KBC Zagreb koji je među prvima krenuo sa radom.

Tečaj je počeo u četvrtak 22.11.2012. u 11 sati pozdravnim govorom glavne sestre bolnice Željke Pušeljić, dipl. med. techn. Skup je također pozdravio i Adriano Friganović, bacc. med. techn. i ukazao na važnost suradnje ove dvije ustanove kao i nužnost suradnje sa Društvom koje u svom sastavu ima Povjerenstvo za hitne prijeme.

Kao uvod u radni dio prikazan je film „Centar za hitnu medicinu KBC Zagreb“.

Uslijedila su predavanja:

  • “5 godina poslije“ koje je održala glavna sestra Centra za hitnu medicinu KBC Zagreb, Katarina Maršić, bacc. med. techn. i upoznala nazočne sa razvojem Centra od samog utemeljenja pa sve do danas kada Centar postaje ogledni model za Odjele hitne medicine u osnivanju
  • “Organizacijski model Centra za hitnu medicinu“, Igor Pelaić, bacc. med. techn. koji je nazočne upoznao sa radom Centra za hitnu medicinu kao i samom organizacijom
  • “Važnost trijaže u OHBP“, Karlo Jurčec Gnus, bacc. med. techn. koji je ukazao na važnost postojanja trijaže u hitnom prijemu kao i odgovornosti koje su postavljene pred trijažne sestre Odjela hitne medicine. Upoznao je nazočne i sa načinom određivanja trijažne kategorije, te stupnjevima hitnosti u procjeni bolesnikovog stanja
  • “Hitna stanja u internoj medicini“, Karlo Jurčec Gnus, bacc. med. techn. koji je nazočne upoznao sa zbrinjavanjem najčešćih hitnih stanja u odjelu hitne medicine sa naglaskom na važnost trajne edukacije sestara
  • “Specifičnosti reanimacije traumatiziranog bolesnika“, Igor Pelaić, bacc. med. techn. gdje je kroz prikaze slučajeva prikazan slijed zbrinjavanja traumatiziranih bolesnika i specifičnostima reanimacijskih postupaka kod navedenih bolesnika.

 

Nakon dijela namjenjenog predavanjima održana je radionica „Kardiopulmonalna reanimacija“ kojom je prikazan scenarij zbrinjavanja bolesnika u kardiorespiratornom arestu.

Uslijedila je predaja potvrdnica sudionicima skupa.

Drugi dio dana iskoristili smo za obilazak Jedinice intenzivnog liječenja gdje su nam domaćini glavni tehničar Anestezije i JIL-a Robert Majstorović, bacc. med. techn.  i kolegica Vedrana Pavošević, bacc. med. techn., glavna sestra JIL-a detaljno opisali ustoj odjela te nas proveli kroz JIL, a potom i kroz budući Objedinjeni hitni bolnički prijem.

U petak, 23.11.2012. godine radni dio je počeo je  u 07,45 gdje su ponovljena predavanja prvog dana kako bi svi budući zaposlenici OHBP bili upoznati sa istim. Zaključak skupa je kako je ovo samo početak uspješne suradnje dva KBC-a a sve u cilju što uspješnijeg rada OHBP-a.