091 / 3344 777 info@hdmsarist.hr

Međunarodno udruženje za izučavanje boli ( International Association for the Study of Pain) svaku godinu proglašava globalnom godinom jedne vrste boli. Ova godina posvećena je godini boli u leđima. Povjerenstvo za menadžment boli HDSMARIST- a i kampanja Zaustavimo bol organiziranjem simpozija „Bol u leđima“ uz obilježavanje globalne godine obilježiti će i Svjetski dan boli.

Bol u leđima uzrokovana je ozljedom ili nekom drugom bolesti, međutim najveći broj ovih vrsta bolova je nespecifično odnosno nepoznatog uzroka. Pogađa sve dobne skupine (neuobičajena je za prvo desetljeće života), nema razlike prema ekonomskom statusu. Dugotrajna kronična bol, poput boli u leđima, iscrpljuje pojedinca te nerijetko trajno mijenja njegov život.

Veliki postotak radno aktivnog stanovništva barem jednom u životu osjeti bol u leđima, međutim zabrinjavajuća je činjenica da veliki postotak medicinskih sestra tu  bol osjeti barem jednom godišnje. Neke sestre su izloženije razvoju simptoma zbog samog opisa posla (kirurške sestre, sestre u jedinicama intenzivnog liječenja, domovi za starije i nemoćne) ali niz je i drugih čimbenika koji doprinose pogoršavanju simptoma.

Ne liječena kronična bol, bol u leđima djeluje na gotovo sve segmente života pojedinca, vrlo često upitna je egzistencija obitelji, funkcioniranje u društvu stoga ona predstavlja ne samo medicinski već i socioekonomski problem.