091 / 3344 777 info@hdmsarist.hr

Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) postalo potpisnik Deklaracije o sepsi koju Vam dostavljamo u prilogu, ali i članom Global Sepsis Alliance (GSA), velike međunarodne asocijacije za borbu protiv sepse.

GSA je zajedno sa svojim članovima i neprofitnim organizacijama pokrenuo svjetsku kampanju za borbu protiv sepse potaknuti činjenicom da je incidencija sepse u drastičnom porastu, dok je liječenje vrlo skupo, a smrtnost velika.

Kao što znate, sepsa uzrokuje više smrtnih slučajeva u svijetu godišnje od karcinoma prostate, karcinoma dojke i HIV/AIDS zajedno! Potpisivanjem ove Deklaracije i članstvom u GSA, HDMSARIST se obvezao da će aktivno sudjelovati u borbi protiv sepse, povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi te napraviti i provesti strategiju kojom će se smanjiti smrtnost oboljelih od sepse.

Zasad smo pokrenuli Facebook stranicu pod nazivom ” Zaustavimo Sepsu”  kojom informiramo zdravstvene i nezdravstvene djelatnike o simptomima, liječenju i prevenciji sepse, te ih informiramo o aktualnim sadržajima, člancima, istraživanjima i novostima vezanim uz sepsu. U tijeku je izrada plakata o sepsi koje ćemo distribuirati po svim većim klinikama na KBC-u Zagreb i ostalim bolnicama u Zagrebu i RH. Obilježit ćemo Svjetski dan sepse (koji je inače 13. rujna) u ponedjeljak 15. rujna 2014. godine u predavaoni “Hugo Botteri” na KBC-u Zagreb. Navedene planove ostvarit ćemo do kraja 2014. godine.

Nadalje ćemo raditi na slijedećem:

U suradnji sa relevantnim i srodnim društvima liječnika radit ćemo na smjernicama za rano otkrivanje te hitno liječenje oboljelih od sepse. Nastojat ćemo dobiti podršku svih bolnica u RH, te podšku Ministarstva zdravlja i medija kako bi ova inicijativa bila zaista učinkovita.

Pozivamo sve pojedince, udruge, društva, odjele, klinike i bolnice da nam se pridruže u borbi protiv sepse potpisivanjem Deklaracije o sepsi.

Više informacija o Deklaraciji i Global Sepsis Alliance možete pronaći na stranicama http://www.world-sepsis-day.org

U prilogu pročitajte World Sepsis Declaration, uz koji imate i slobodni prijevod na hrvatskom jeziku.

 

Ostajemo s poštovanjem.

Adriano Friganović, dipl. med. techn.       Jelena Slijepčević, bacc. med. techn.

predsjednik HDMSARIST-a  predsjednica Povjerenstva za intenzivnu skrb